Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Ako môže technológia pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím

Môže technológia pomôcť riešiť rôzne ťažkosti, s ktorými sa ľudia so zdravotným postihnutím každý deň stretávajú všade tam, kde chýba bezbariérový prístup?

Každý, kto sa už viezol londýnskym metrom, si pamätá na monotónny tón robotického hlasu, ktorý  všetkých upozorňuje aby dodržiavali bezpečnú vzdialenosť od nástupišťa do vlaku. Dopravné organizácie po celom svete používajú podobné systémy a dúfajú, že cestujúci budú dostatočne pozorní a budú udržiavať bezpečnú vzdialenosť od koľají aby sa vyhli zraneniam.

Ale pre niektorých ľudí to nemusí byť také jednoduché ako sa môže zdať.  Ak ste slepí alebo hluchí, pravdepodobne bude pre vás oveľa ťažšie sa pri cestovaní zorientovať a dodržať pri tom bezpečné odstupy. Ak ste užívateľom invalidného vozíka, možno budete musieť počkať na pomoc, aby ste prekonali medzeru medzi nástupišťom a vlakom aby ste sa do neho mohli bezpečne nastúpiť. Ak sa vám samozrejme vôbec podarí s invalidným vozíkom dostať na nástupište. Podľa Transport for London má iba 25% staníc metra a len  polovica staníc nadzemného priestoru bezbarierový prístup.

Riešenia pre ľudí so zdravotným postihnutím sú často neúplné, nevyhovujúce a niekedy dokonca  neexistujúce. Ľudia s amputovanou končatinou môžu dostať protézy, no často až po dlhom a bolestivom procese. Nezriedka sú tak hendikepovaní doslova odrezaní a obmedzení od súčastí bežného života, preto často aj od mnohých rekreačných aktivít a možností trávenia voľného času.

Môže technológia pomôcť? Môžu stroje alebo aplikácie uľahčiť osobám  so zdravotným postihnutím život? A vynakladá sa v technologických tieto odvetviach dosť úsilia na to aby najmodernejšie technológie boli prístupné pre všetkých?

Technológie môžu pomôcť napríklad ľuďom, ktorý si sami nedokážu otvoriť dvere alebo sú na invalidnom vozíku, takže aj zdanlivo banálne automatické otváranie dverí znamená pre ľudí so zdravotným postihnutím zvýšenie komfortu napríklad pri presúvaní a cestovaní. Rovnako technologické spoločnosti dokážu vďaka svojim aplikáciám spraviť svet prístupný doslova pre každého.

Viac nám o tejto téme povie hudobník Kevin Satizabal, ktorý pracuje v oblasti digitálneho marketingu. Kevin je od narodenia slepý. Kat Hawkins – reportérka BBC, ktorá má amputované obidve nohy porozpráva o tom, čo znamenajú technológie v živote človeka na invalidnom vozíku. Ďalej sa k téme vyjadrí aj  Ian Hamilton, ktorý je odborník na bezbariérovú dostupnosť a navyše špecializuje na odvetvie videohier.

Kevin intenzívne spolupracuje s charitatívnou organizáciou, vďaka ktorej spája ľudí s rovnakým hendikepom ako je ten jeho. Pre ľudí trpiacich slepotou je často najväčším problémom pohyb po meste a cestovanie. Aj vďaka fungovaniu takejto charitatívnej organizácie môžu zdieľať svoje skúsenosti aj v oblasti technológií, ktoré im môžu uľahčiť život.

Prechody pre chodcov a semafóry v meste pre slepých akoby neexistovali. Nevedia ich sami lokalizovať a prispôsobiť im svoj pohyb. Dnes im už však v orientácii po meste môže pomôcť mobilná aplikácia, ktorá ich hlasovo navádza a naviguje. Kevin aplikáciou testoval v Londýne a sám je dôkazom toho, že takáto technológia priniesla do jeho života obrovskú zmenu a samostatnosť. V priestore sa vďaka nej dokáže pohybovať bezpečnejšie.

Kat Hawkins je od svojich 18-tich rokov na invalidnom vozíku. Pred desiatimi rokmi jej amputovali obidve dolné končatiny.  Z jej pohľadu sa posunuli technológie v oblasti protetických pomôcok obrovským tempom vpred. Najnovšie technológie protetických pomôcok sú už riadene pomocou malých zabudovaných počítačov v členkovej oblasti protézy. Senzory snímajú energiu aká je vynakladaná silou a tlakom pri pohybe na protézu a na základe týchto údajov následne vysiela počítač impulzy, ktoré zabezpečia samostatný pohyb protézy. To zanamená napríklad, že ak človek s protézou dolnej končatiny potrebuje napríklad vybehnúť do schodov, zabudovaný počítač vyhodnotí  počiatočný pohyb a silu, ktorú osoba vyvíja na protézu a na základe toho potom vysiela signály do protézy, ktorá napodobní pohyb nohy zdravého človeka.

Aj keď sú tieto technológie už na veľmi vysokej úrovni, sú pre hendikepovaných stále len veľmi zriedka dostupné. Najväčším problémom v súčastnosti je ich cenová dostupnosť. Spoločnosť však už nie je ďaleko od kedysi utopickej predstavy, že každý hendikepovaný bude disponovať protetickou pomôckou, ktorá bude svojou technológiou fungovať na nerozoznanie od zdravej končatiny. V ideálnom svete…no realita je taká, že mnohí hendikepovaní v rôznych častiach sveta sú stále desiatky rokov vzdialený od technológií, ktorými vyspelý svet už dnes disponuje.

Ian Hamilton je expertom pre bezbarierové riešenia a riešenia, ktoré pomáhajú sprístupniť bežný svet ľuďom s rôznym hendikepom. Vo svojej práci spolupracuje aj s mnohými vývojármi počítačových hier a hľadá spôsoby ako svet videohier čo najviac sprístupniť ľuďom so zdravotným postihnutím. Tejto téme sa venuje už viac než 10 rokov. Jeho najväčšou motiváciu je sprístupniť svet hier, smiechu a radosti aj deťom s najvyšším stupňom postihnutia a pohybového obmedzenia. Týmto spôsobom ich chce vtiahnuť do sveta hier, kde dokážu jednoduchými úkonmi ovládať hru,  rozhodovať sa a realizovať sa. Prostredníctvom hier sa deti s hendikepom dokážu naučiť mnohé veci. Pre rozvoj každej osobnosti je hrať sa jednou z kľúčových podmienok správneho vývoja a pre deti s obmedzenými možnosťami sebarealizácie, pohybu, videnia, socializácie o to viac.

Víziou budúcnosti je, že technológie ľuďom navrátia slobodu a sprístupnia svet, ktorý je pre hendikepovaných v mnohom zatiaľ neprístupný. Vďaka nim budú môcť znova cítiť voľnosť pohybu, slobodu a samostatnosť.

Technológie sa rozhodne hýbu správnym smerom, no je pokrok dosť rýchly a čo všetko je ešte v tomto smere potrebné prekonať?

Zdroj: TheGuardian.com

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved