Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Ako sa naše známe osobnosti vyrovnali s postihnutím svojich detí

Každý rodič si želá aby boli jeho deti zdravé, no nie vždy sa to splní. Vyrovnať sa s hendikepom svojho dieťaťa nie je ľahké. S takýmto osudom sa museli popasovať aj niektoré slovenské známe osobnosti.

Laco Lučenič
V roku 1991 sa manželom Lučeničovcom narodil syn Ladislav. Kvôli ohrozeniu života sa narodil v 32týždni sekciou. Bol veľmi maličký a krátko po narodení dostal závažnú infekciu. Postupne sa k ťažkej infekcii pridružila rada ďalších diagnóz a lekári mu nedávali žiadnu šancu na „normálny“ život.
Manželka Laca Lučeniča, Gabika hovorí: „Sme optimisti – máme radi život, a tak sme aj náš osud spracovali. Stálo nás to veľa síl, mnohé životné výzvy sme museli nechať jednoducho odísť, no mali sme jasno v tom, čo chceme dosiahnuť.“
Našla tak v sebe silu ako ísť ďalej a ako s hendikepom bojovať tak aby mal syn Ladislav plnohodnotný život. Dokázala uniesť nielen bolesť a strach, ale aj určiť smer a cieľ, a hlavne sa nevzdať. Dnes má syn Ladislav už 26 rokov a aj vďaka obetavosti a odhodlaniu rodičov dokáže v medziach svojho hendikepu hrať futbal, basketbal, používať iPod a samozrejme rád počúva hudbu a pospevuje si ako jeho otec. Má aj mnoho priateľov, s ktorými sa stretáva, chodí do zariadenia, kde je šťastný, lebo ho akceptujú takého, aký je.

Patrícia Jarjabková-Garajová
Patrícia má dcéru Mišku s mentálnym postihnutím. Narodila sa s nízkou pôrodnou hmotnosťou a vykĺbenou nohou v panve. Kvôli tomuto zraneniu bola dlho zviazaná v korýtkach, nemohla sa tak hýbať a ani sedieť a chodiť a jej mentálny vývoj sa tak spomalil. Patrícia sa snažila pre ňu spraviť čo bolo v jej silách, brávala ju na výlety a venovala jej všetku svoju pozornosť. Z Mišky vyrástla mladá rozhľadená žena, ktorá momentálne žije v podporovanom bývaní u profesora Matulaja v Bratislave. Ide o moderný progresívny spôsob osamostatňovania sa ľudí s postihnutím. Má tu svojho osobného asistenta, s ktorým na sebe pracuje a učí sa samostatnosti v nakupovaní, varení, rozhodovaní a všetkých domácich prácach.
V podporovanom bývaní už žije viac než 4 roky a je veľmi spokojná. Našla tak kúsok vlastného miesta a samostatnosť. Domov chodieva na víkendy, a ako vraví Patrícia: „Pre rodičov to nie je ľahké, no je to to najlepšie pre jej život v dospelosti.“

Miroslav Noga
Herec Miroslav Noga sa musel pred rokmi vyrovnať so skutočnosťou, že jeho mladší syn má vážne zdravotné problémy. Ako sám hovorí, bol to ten najväčší úder od života, ktorý ho položil na absolútne dno jeho síl. Zmieriť sa s tým bolo pre ňho a jeho manželku veľmi ťažké a mnohé komplikácie a náročná situácia spôsobili, že to ich manželstvo nevydržalo. Starostlivosť o syna Marka bola taká náročná, že ho museli umiestniť do ústavnej starostlivosti.
Miroslava Nogu tak situácia priviedla k prehodnoteniu životných priorít: „Zrazu si začnete vážiť iné hodnoty, ako sú sláva, úspech, peniaze a materiálne statky. Vtedy zistíte, že zdravie je naozaj to najdôležitejšie…“

Andy Timková
Bývalá moderátorka, dnes výživová poradkyňa Andy Timková sa musela po narodení syna Adama vyrovnať s tým, že má detskú mozgovú obrnu.  
Ako sama hovorí, nemohla sa s tým vyrovnať až do jeho 18tich rokov. Adam nechodí a Andy si mnohé vyčíta. Keď mal rok aj dva mesiace dokázal chodiť po špičkách a tlačil pred sebou buginu, za ktorú sa pridržiaval. Lekári však tento spôsob chodenia neschvaľovali, zapájal vraj nesprávne svalové skupiny. Preto odporučili aby ho matka od tohto spôsobu odučila. Andy si dlho vyčítala, že poslúchla lekárov a nie svoju intuíciu. Myslí si, že hoci po špičkách, no chodiť mohol. Časom sa jej podarilo zmieriť sa so synovou diagnózou a prijať ho aký je, nesnažiť sa ho meniť ani na ňho tlačiť.
Dnes žije Adam sám a hoci potrebuje pomoc osobného asistenta aj rodičov dá sa povedať, že žije samostatný a šťastný život.

Zdroj: Cas.sk

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved