Naša stránka využíva súbory cookies, vďaka ktorým vám dodávame kvalitnejšie služby. Ukladanie cookies môžete kedykoľvek odmietnuť v nastavení svojho webového prehliadača. Viac informácií.

Alebo sa vráťte na úvodnú stránku

Menu

Služby

Banner

Ako sa stavia sen pre otca a syna, ktorému hrozí invalidný vozík

24.03.2020

Sedemročný Vašek pôsobí ako usmievavé dieťa. Zatiaľ chodí, ale prognóza je zlá

Ako sa stavia sen pre otca a syna, ktorému hrozí invalidný vozík

Sedemročný Vašek pôsobí ako usmievavé dieťa. Zatiaľ chodí, ale prognóza je zlá: za tri až päť rokov skončí s najväčšou pravdepodobnosťou na vozíku. Ocko by pre neho chcel bezbariérové bývanie, lenže zaobstarať ho nemôže – nemá prácu, iba dlhy. Designéri si však dokázali poradiť aj vďaka Ive Kubelkovej.

Václav so synom Vaškom zostali sami, mamička od nich pred štyrmi rokmi odišla. A aby zlých správ nebolo málo, po bežnej lekárskej prehliadke v synových piatich rokoch prišla krutá diagnóza: Vašek trpí nevyliečiteľnou genetickou vadou, svalovou dystrofiou, naviac bola odhalená i čiastočná mentálna retardácia, takže nikdy nebude ani dobre hovoriť.

Aj keď s ním ocko každý deň cvičí podľa pokynov lekárov a chodí s ním na pravidelné rehabilitácie, začínajú sa u neho už objavovať drobné problémy s chôdzou. Ocko vie, že budú potrebovať bezbariérový byt, lenže na úpravy 2+kk, kde bývajú v nájme, peniaze nemá.

Prišiel o prácu a v Moste nemá veľkú šancu. Naviac Vašek potrebuje starostlivosť 24 hodín denne. Výživné od matky vo výške tisíc českých korún, ktoré dostáva, nič nerieši. Sociálny príspevok stačí sotva na jedlo a nájom. A pretože bývajú v prenajatom družstevnom byte, nemajú nárok na príspevok na bývanie.

Nehovoriac o tom, že z pôžičky 14 tisíc korún, ktorú si vzal Václav na cesty za špecialistami do Prahy a lieky pre syna pred dvomi rokmi, narástol dlh už na viac než 40 tisíc, nezvláda ju totiž splácať. Pokúšal sa získať peniaze i účasťou v súťaži Prostřeno, lenže nevyhral.

Designérka Martina Pištěláková a architekt Jan Bek sa tak v poslednom diely už 19. série relácie televízie Prima Jak se staví sen – extra dostali do veľmi zložitej situácie. Riešenie našla až moderátorka programu, Iva Kubelková.

V Moste, kde Václavovia bývajú, má známu, ktorá sa venuje realitám. A tá ponúkla nešťastnej dvojici riešenie: prenájom v rovnakom veľkom panelákovom byte 2+kk, ale v osobnom vlastníctve. Tu je možné totiž žiadať o príspevok na bývanie, čo by im veľmi uľahčilo život. Nežiadala od Václava kauciu ani tri nájmy dopredu ako iní.

Prima zariadila i pomoc poradcu z Nadačného fondu proti dlhovej pasci, ktorý Václavovi poradil, ako zvládať splácanie. Upozornil ho i na to, že výživné vo výške tisíc korún od mamičky Vaška je pre nemocné dieťa celkom nezodpovedajúce. A pokiaľ by sa mu niečo stalo, dlhy prejdú na syna... Rodina Vaškovi pomôcť nemôže, jeho maminka zomrela, keď mal  13 rokov.

Bezbariérový byt pre Vaška

Václav si hlavne praje mať byt bezbariérový, aby sa v ňom mohol Vašek prípadne pohybovať i na vozíku. „V tejto premene sme od začiatku vedeli, že budeme chcieť pracovať so štýlom interiéru vhodným pre panelákové byty. Vedeli sme tiež, že nebude ľahké vymyslieť dispozíciu kuchyne tak, aby sme ju čo najviac rozšírili a do bytu dostali mimo iného jedálny stôl, pri ktorom by sa obaja pohodlne najedli,“ popisujú designérka Martina Pištěláková a architekt Jan Bek.

Nakoniec vymysleli atypické riešenie kuchynskej linky, do ktorého sa im podarilo dostať dokonca i práčku a sušičku, umývačku, elektrickú rúru a zmienený jedálenský stôl.

„Vďaka práčke a sušičke v kuchyni sme nemuseli až tak bojovať s miestom v kúpeľni. Zásadným problémom však bol stavebný plán, ako vymyslieť celú rekonštrukciu v tak krátkom čase. Rozhodovali sme sa, či budeme pôvodné jadro demontovať len čiastočne, alebo to prerobíme celé. Vyhral druhý variant,“ dodávajú autori premeny.

Zvolili moderný štýl, vhodný do bytu v panelovom dome, s použitím kontrastných farieb čiernej a bielej, doplnené šedou a prírodnými prvkami dubového dreva.

Návrh kuchynskej linky vo dvoch farbách jasne vymedzil, kde je priestor kuchynského kúta a kde už začína obývacia izba. Pretože pôvodný byt bol plný fotografií syna, chceli designéri fotografie preniesť originálnejším spôsobom aj do nového interiéru. Z toho vznikol nápad lanovej steny za pohovkou.

Izbu pre Vaška chceli designéri vytvoriť tak, aby bol pre neho určitým spôsobom čo najviac nadčasový. „Zároveň sme mu chceli dať ‚rozhľad na svet okolo‘. S vlastnoručne maľovanou kresbou od maliarky sa nám to hádam podarilo. Kúpeľňu sme sa snažili riešiť čo najviac priestrannú, ako to len šlo s ohľadom na budúce zdravotné problémy malého Vaška. Kvôli malému priestoru sme použili na podlahu i steny jednotný obklad, aby steny nijako nerozdeľovali, ale naopak celú miestnosť pohľadovo ukľudnili,“ dodávajú na záver Pištěláková a Bek.

Zdroj: iDnes.cz

Predchádzajúci článok
Operácia ju posadila na vozík, ona sa však chce opäť rozbehnúť
Nasledujúci článok
Pred dvomi rokmi zomrel vedec Stephen Hawking: Lekári mu dávali dva roky.