Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Komisárka pre zdravotne postihnutých – kto je to a kedy sa na ňu môžete obrátiť?

Čím všetkým sa presne zaoberá ona a jej tím bola predstaviť v priebehu minulého týždňa v Malackách.

V Bratislave sídli špecializovaný úrad na ktorý sa môžu obrátiť osoby so zdravotným postihnutím pri ochrane svojich práv. Tento úrad vedie  komisárka pre zdravotne postihnutých – Zuzana Stavrovská. Zuzanu Stavrovskú do funkcie komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím zvolila Národná rada SR v decembri 2015.

Čím všetkým sa presne zaoberá ona a jej tím bola predstaviť v priebehu minulého týždňa v Malackách. Stretla sa tam s primátorom a so zástupcami organizácií pre zdravotne postihnutých, navštívila vybrané školy, neziskovú organizáciu Vstúpte a Mestské centrum sociálnych služieb v Malackách. Navyše sa s ňou mohli stretnúť aj samotní obyvatelia. Aj vďaka tomu, že sa o problematiku zaujíma priamo v praxi si v Malackách vypočula, ako mesto postupne odstraňuje stavebné bariéry vo verejnom priestore, o chránenom pracovisku mestskej polície ako aj o tom, že mestský úrad už viac ako rok sídli v budove s bezbariérovým prístupom.

Komisárka so svojim tímom totiž postupne navštevuje slovenské mestá, kde v praxi zbiera podnety pre zlepšenie životných podmienok zdravotne postihnutých. 

Jednou z úloh komisárky je posudzovať dodržiavanie práv osôb so zdravotným postihnutím. Napríklad v roku 2016 jej úrad preveroval 466 podnetov, z nich uzavrel 212 a z toho v 49 prípadoch konštatoval porušenie práv zdravotne postihnutých. Najčastejšími vinníkmi boli rôzne inštitúcie: úrady práce, poisťovne, domovy sociálnych služieb i školy.

 Cieľom terénnej práce tohto tímu je nielen pomáhať riešiť problémy, zbierať podnety na zlepšenie ale aj odstraňovať predsudky a nedostatočnú empatiu zo strany väčšinovej spoločnosti. Svojou prácou by chceli docieliť aby sa životné podmienky zdravotne postihnutých a ľudí bez postihnutia čo najviac približovali.

Ako je možné podať podnet?

Podnet je možné podať: písomne poštou na adresu:

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím,Račianska ulica č. 153, 831 54 Bratislava 35,

@ elektronickou poštou na adrese sekretariat@komisar.sk alebo

prostredníctvom on-line formulára na www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk cez „podať podnet“, s výberom možnosti „podať elektronicky“, osobne, ústne do zápisnice priamo v priestoroch Úradu počas úradných hodín. Možné je dohodnúť si vopred termín prostredníctvom adresy webového sídla www.komisarprezdravotnepostihnutych.sk cez „podať podnet“, s výberom možnosti „podať osobne“.

Sekretariát úradu číslo tel.:

0911 269 021

02/20420309

Zdroj: Zahori.sk

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved