Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Niektoré príspevky na kompenzáciu od júla porastú!

Takmer pol milióna Slovákov trpí nejakým zdravotným postihnutím a viac ako polovica z nich poberá niektorý z príspevkov na kompenzáciu ich postihnutia. Práve tieto príspevky čakajú zmeny.

Príspevky na kompenzáciu postihnutia sa týkajú osôb, ktoré sú držiteľom karty ŤZP.

Podmienky pre stanovenie ŤZP, ako aj všetkých príspevkov na jeho kompenzáciu stanovuje zákon a  každý žiadateľ je posudzovaný individuálne.

Predpokladom toho, že bude človek uznaný za zdravotne ťažko postihnutého je, že jeho zdravotné postihnutie má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 %, pričom funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ konštatovala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Od júla by sa mala zvýšiť napríklad výška príspevku na opatrovanie osôb s ŤZP. Zvýšenie by sa malo ďalej týkať aj životného minima, ktoré sa nemenilo štyri roky. V roku 2018 sa očakáva zvýšenie životného minima o 1,5 % a v roku 2019 o 1,7 %. Reálne dáta však budú k dispozícii až v júni tohto roku.

Zmeny by sa mali pozitívne dotknúť aj príspevku na osobnú asistenciu, prepravu alebo kompenzáciu zvýšených výdavkov.

Štát podporuje hendikepovaných ľudí aj príspevkami na podporu ich zamestnávania. Okrem toho štát poskytuje hendikepovaným istú formu ochrany, pokiaľ sa jedná o prepúšťanie zo zamestnania. Štát stanovil špecifické podmienky, podľa ktorých zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi za istých okolností výpoveď.

Aké konkrétne zmeny príspevky na kompenzáciu čakajú sa však dozvieme presnejšie až v letných mesiacoch. Zdravotne ťažko postihnutý občania však majú aspoň svetielko nádeje, že im pripravované zmeny aspoň o kúsok vylepšia ťažkú finančnú situáciu.

Zdroj: Peniaze.pravda.sk

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved