Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Slávni s telesným postihnutím

Aj medzi celosvetovo známymi osobnosťami sa nájdu viacerí s telesným hendikepom. Svedčí to aj o tom, že telesné postihnutie nebráni v úspešnej kariére na umeleckej či športovej scéne. Samozrejme však osoby s postihnutím dominujú aj v mnohých iných oblastiach.

Jiří Ježek, cyklista
Jiří Ježek je český profesionálny hadicapovaný cyklista, ktorý sa narodil v roku 1974 v Prahe. V súčasnosti je najúspešnejším cyklistom celej paraolympíjskej histórie, je totiž šesťnásobným paraolympijským víťazom a majstrom sveta.
Po autonehode v roku 1985 mu museli amputovať pravú nohu pod kolenom. Od roku 1994 začal opäť pretekať. Okrem cyklistiky sa venuje rôznym dobročinným aktivitám a dokonca motivačným prednáškam. O svojom živote napísal a vydal autobiografiu s názvom Frajer.

Christopher Reeve, herec
Christopher Reeve sa stal známy vďaka roli Supermana. Po nešťastnom páde z koňa si poranil krčnú chrbticu a ostal ochrnutý od krku dolu. So zranením sa nedokázal zmieriť, dokonca sa pokúsil spáchať aj samovraždu. Napokon však všetku svoju energiu a úsilie zameral na pomoc všetkým s podobným osudom a založil nadáciu na výskum nových metód liečby poranení chrbtice.
Sám podstúpil niekoľko operácií a rehabilitácií. V roku 1998 o ňom vyšla autobiografia s názvom Still me (Stále ja), ktorá sa stala na niekoľko týždňov newyorským bestsellerom. Reeve zomrel v roku 2004 vo veku 52 rokov.

Terry Fox, bežec
Terry Fox vyrastal v Britskej Kolumbii a už ako teenager sa aktívne zaujímal o šport. V 18tich rokoch mu však bola diagnostikovaná rakovina kostí a v roku 1977 mu museli amputovať pravú nohu. S cieľom vyzbierať peniaze na výskum rakoviny neskôr zabehol tzv. Maratón nádeje – za 143dní 5382km naprieč celou Kanadou. Odvtedy je na jeho počesť usporadúvaný beh Terryho Foxa.

Philippe Pozzo di Borgo, aristokrat
Philippe je raditeľ slávnej francúzskej obchodnej značky vín. V roku 1993 si vo veku 42 rokov poranil pri paraglidingu chrbticu. O tri roky neskôr mu po dlhom boji s rakovinou umrela manželka.  Pozzo di Borgo upadol do depresie, z ktorej sa však dostal vďaka svojmu novému osobnému asistentovi. Tento príbeh je spracovaný vo filme Nedotknuteľní.

Maysoon Zayid, komička
Maysoon je americká herečka a komička s palestínskym pôvodom. Ako malá prekonala detskú mozgovú obrnu. Tri mesiace trávi každoročne v utečeneckých táboroch kde venuje svoj prgram postihnutým deťom a sirotám. Snaží sa im ukázať ako sa dá prostredníctvom umenia vyrovnať s traumami  a preklenúť bariéry medzi zdravými a handicapovanými.

Sarah Bernhardt, herečka
Francúzska herečka Sarah bola jednou s najvýznamnejších divadelných osobností 19. a začiatku 20. storočia.  V roku 1905 si počas predstavenia v Rio de Janeiro nešťastne poranila koleno. Noha sa jej nikdy poriadne nezahojila a tak jej ju o 10 rokov neskôr museli kvôli gangréne amputovať. Ani to jej však nezabránilo pokračovať v úspešnej hereckej kariére. Bolo po nej pomenované divadlo, až do doby nemeckej okupácie počas 2. svetovej vojny, kedy muselo byť pre jej židovský pôvod premenované.

Stephen Hawking, vedec
Stephen Hawking sa narodil v roku 1942 v Oxforde. Vyštudoval aplikovanú matematiku, teoretickú fyziku a kozmológiu. Stal sa známy najmä vďaka svojim prácam o kvantovej gravitácii a čiernych dierach. Trpí amyotrofickou laterálou sklerózou, ktorá napáda nervový systém a má za následok postupné ochrnutie celého tela. Od svojich 26 rokov sa pohybuje len pomocou invalidného vozíka a  od svojich 43 rokov komunikuje s okolitým svetom za pomoci špeciálneho počítača.

Zdroj: Chodicilide.cz

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved