Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

ÚPSVR nariadil náhodné kontroly poberateľov štátnych sociálnych dávok

Úrad práce nariadil svojim terénnym pracovníkom vykonávanie náhodných kontrol u poberateľov štátnych sociálnych dávok. Predmetom kontroly je či sú dávky využívané efektívne a v súlade so zákonom. Terénny pracovníci môžu kontrolovať napríklad poberateľov prídavkov na deti, rodičovského príspevku a rovnako príspevku pre ťažko zdravotne postihnutého.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že vďaka náhodnému systému kontroly sa postupne preverí každá domácnosť. Kontroly sú vykonávané v rámci národného projektu „Podpory rozvoja sociálnej práce v rodinnom prostredí (Efektivita II)“, ktorý funguje už od roku 2014.

Od januára 2016 do apríla 2017 sa zamestnancom úradu podarilo vykonať už viac než 79-tisíc návštev. Predmetom kontroly je aj poradenstvo pre občanov ako si v prípade potreby zabezpečiť ďalšie dávky, na ktoré majú zákonný nárok. Rovnako Vám kontrolóri dokážu pomôcť aj s vybavením dávok zo zahraničia, ale aj s praktickými vecami, ako napríklad prihlásenie sa k lekárovi alebo vybavenie občianskeho preukazu. V rizikových rodinách sa pracovníci zameriavajú najmä na komplexné sociálne poradenstvo a predchádzanie nežiaducim javom, napríklad zanedbávaniu starostlivosti o deti.

Na realizáciu tohto národného projektu boli vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 29 miliónov euro z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. V rozvinutých regiónoch pochádza 50% vynaložených finančných prostriedkov z eurofondov, pričom v menej rozvinutých regiónoch je to až 85%. Vďaka tomuto projektu bolo vytvorených 402 nových pracovných miest po celom Slovensku.

Pracovníci úradov majú však aj napriek tomu na jedného klienta vyhradených len 30 minút mesačne.

A ako reálne vyzerá poskytnutá pomoc terénnych pracovníkov v praxi? Dieťa klientky bolo vylúčené z materskej školy pre psychické poruchy, klientka sa oň musela starať a nemohla sa zamestnať, bolo jej poskytnuté poradenstvo o možnosti poberať rodičovský príspevok do šiestich rokov veku dieťaťa, posudkový lekár uznal zhoršený zdravotný stav, klientke príspevok priznali.

Faktom preto ostáva, že kvôli personálnej poddimenzovanosti úradov, sú kontroly v mnohých prípadoch len formálne a nepredpokladá sa tak, že prínos pre riešenie skutočných sociálnych problémov bude 100-percentný.

Zdroj: Pravda.sk

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved