Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Bezplatná infolinka: 0800 500 899

Zuzana Matheova a Delfinoterapia

Je nám veľkým potešením oboznámiť vás s ďalšou skvelou spoluprácou.

Všetky informácie o tejto skvelej činnosti, ktorú vykonáva Zuzana nájdete v novej sekcii na našom portáli pod názvom Delfinoterapia. V tejto sekcii nájdete aj priamy kontakt, aby ste sa mohli informovať alebo dohodnúť v prípade záujmu. Tak sa poďme trošku zoznámiť !

Vítam Vás Zuzanka, na úvod nám prosím porozprávajte niečo o sebe a vašej práci s delfínmi.


Krásne Vás všetkých pozdravujem. Prvýkrát som delfínov videla pred 30-mi rokmi a dávno ešte predtým som vedela, že budem s nimi „pracovať“. Voda a byť pod vodou ma sprevádza doteraz. Ako potápačská inštruktorka som pôsobila na Sicílii ( 5 rokov), v Egypte (7 rokov) a učím aj v na Slovensku. Často ma delfíny sprevádzali pod vodou. Boli to znamenia a ako som si vravela: V štyridsiatke prestanem pracovať a budem sa venovať užitočným veciam a pomáhať alebo si splním sen. Sen s delfínmi som si splnila naozaj dva dni pred okruhlinami a pracujem naďalej v Bratislave ( aby som mohla zarábať a venovať sa delfínoterapii). Mo-ja práca je flexibilná a umožňuje mi kedykoľvek vycestovať s klientmi za delfínmi. Je to skôr poslanie ako práca. Vzdelávam sa a tento rok som absolvovala aj trénerstvo delfínov v Taliansku a zúčastňujem sa rôznych konferencii. Pomáham od septembra pri otváraní nového centra delfinoterapie v Rumunsku. Snažím sa byť v osobnom kontakte uz pred vycestovanim s rodičmi a deťmi. Pomôžem a vybavím od ubytovania, leteniek, doplnkových terapií, výberu neoprénov až po konzultácie v rôznych centrách pre rodičov s detikčami. Som s nimi osobne vo vode s delfínom.
Delfinoterapiu spájam aj s masážami pomocou tibetských misiek. Žijem v Bratislave a som aj vášnivou včelárkou. Tento rok som vytáčala prvý med a mam v pláne napísať knihu o delfínoch.


 Ako dlho sa touto terapiou zaoberáte a kde sa dá takáto delfínoterapia absolvovať ?


Delfinoterapii sa venujem od roku 2014, kedy som absolvovala kurz v zahraničí a 6 týždňov po jeho ukončení som vycestovala už s mojou prvou klientkou z Vrbového do Turecka. Odvtedy pôsobím v Turecku – v dvoch centrách a v Rumunsku, kde mame nove centrum od septembra tohto roku a kde som aj súčasťou vedeckého tímu pri práci s morskými cicavcami. Vycestujem osobne s klientmi. Tento rok už 6 krát. Terapia sa vykonáva aj na Floride, v Rusku. Pre klientov zo Slovenska je to najbližšie aj ako obľúbenou destináciou práve Turecko – Antalya a Kemer a Rumunsko – Constanta, kam cesta autom trvá 15 hodín z Bratislavy. Niektorí klienti nemôžu lietať, zvolia si práve preto Constantu.


Povedzte nám pri akých diagnózach sa doporučuje absolvovanie tejto terapie a či je terapia vekovo obmedzená ?


Delfinoterapia je špeciálny upravený a kontrolovatelný kontakt človeka s delfínom. Ako terapia vznikla v 60 tich rokoch minulého storočia. Spája sa s menom Joh-na Lillyho, ktorý napísal aj knihu Človek a delfín. Dr. Nathanson založil centra na Floride a len v rokoch 1998 – 1997 podstúpili tuto terapiu klienti s viac ako 40 diagnózami z 39 krajín.
Definoterapia sa využíva u deti s detskou mozgovou poruchou, Downovym syndrómom, autizmom, ADHD, poruchami učenia, pozornosti, mentálne a telesné postihnutia, vývinové poruchy, poruchy reči, zajakávanie, slinotok, spasmy, anorexia, rakovina, migrény, obsedantno-kompluzivne poruchy, rôznych psychických traumách a zážitkoch, silných agresiách u detí, psychicky a sexuálne zneužívané deti. Rovnako aj pri psychosomatických ochorení, zmyslových postihnutiach, hydrocefaluse alebo pri Alzheimeri.
Cieľovou skupinou môže byt skutočne každý. Vek tu naozaj nehrá rolu. Najmladším klientom bol trojročný chlapček a najstaršia dáma mala 65 rokov.
Okrem delfinoterapie, ktorá trvá 10 dni a kde sme vo vode 30 minút, máme programy plávania, zážitkové stretnutie s delfínom, špeciálne workshopy pre manažérov pri burn-out a teambuildingy.
Po terapii vo vode robim klientom aj masáže tibetskými miskami. Sučasťou centra je aj Alfa ležadlo.

 Ako by ste popísala reakcie detí, ktoré už absolvovali túto terapiu pri prvom kontakte a ako prebieha terapia ?


Deti vo všeobecnosti nemajú problém s delfínom alebo s vodou. Dá sa aj dopredu na terapiu pripraviť pomocou pobytu v bazéne a s veľkým nafukovacím delfínom. Alebo pobytom vo vode sprevádzaný neoprenom na sebe. Deti vo všeobecnosti majú radi vodu a zvierata. Niektoré deti vôbec nevnímaju delfína ako obrovského cicavca. Väčšinou sa deti na delfína tešia a už sa hrnú do vody. Prvá terapia je väčšinou sprevádzaná krikom alebo plačom. Dieťa samotne rieši odlúčenie od mamy, je na platforme so mnou trénerom a s delfínom. Je to nove prostredie a nepohodlie môže robiť studenšia voda, čí neopren. Čokoľvek sa udeje na prvej terapii je to úplne v poriadku. Je to terapia a dieťa ma vtedy konečne priestor sa sústrediť len na seba, čo trvá par dni a nakoniec sa v polke terapie po tej piatej a počas siedmej nastáva „zlom“. Je to čisto individuálna terapia a u každého prebieha inak. Rodičia sú poblíž a sedia väčšinou v hľadisku. Niekedy mam dieťa a vidíme sa prvýkrát a vtedy si vybudujeme rýchlo vzťah. Používam aj pomôcky ako napríklad loptu alebo hádžeme si krúžkom s delfínom. Terapia ma určíte postupnosti. Posledné terapie deti ani nechcú vyjsť z vody. Rodičov a súrodencov zapájam väčšinou počas posledných terapií a idú rovnako do vody. Je to terapia hlavne aj pre rodičov. Každý deň sme vo vode 30 minút. Predtým sa dieťa pripraví a oblečie do neoprénu. Niekedy bojujeme s obliekaním sa, no  po dvoch terapiách sa už sám oblieka. Všetci máme nadľahčovacie opasky. Deti sú nadľahčované a môžu sa konečne pohybovať. Nie je potrebné, aby ste vedeli plávať. Klienti, ktorí neudržia sami hlavu, pomáham im pridržiavaním a nachádzajú tak pohodlnú polohu.


 Sú konkrétne diagnózy, pri ktorých dosahujete najlepšie výsledky, alebo nezáleží na diagnóze ?


Na diagnóze nezáleží. Hlavne je pôsobenie na neurologických základoch a to je základom takmer každého postihnutia čí poruchy. 90 % mam autistických klientov s pridruženými poruchami. Je to výborné na psychosomatické poruchy. Spolupracujeme s psychologickým inštitútom vo Viedni.
Delfín “ lieči“ tým, že vydáva vysokofrekvenčné vlny z , ktoré ovplyvňuje procesy v našom tele. Pôsobia hlavne na nervovú sústavu – harmonizujú naše obidve hemisféry a znižujú mozgovú frekvenciu do hladiny alfa. Je to obrovský priestor, kde sa človek uvoľní a začnú sa vytvárať nové nervové prepojenia. Autistickým deťom sa napríklad zlepšuje komunikácia. Zlepšuje sa jemná a hrubá motorika, reč, sociálne väzby, zlepšuje sa napr. logika u detí a uvoľňujú sa spazmy. Som v kontakte s rodičmi aj po terapii a oboznamujeme sa s pokrokmi:)

 Zaznamenali ste nejaké prejavy zlepšenia reakcií prípadne iný progres počas terapie, alebo sa prejavili až po jej ukončení ?


Terapia vždy pôsobí individuálne u klientov. Z praxe vidím zmeny každý deň. Sú to väčšinou malé kroky a pritom významné.
Delfín pôsobí svojim intenzivnym bioenergetickým polom, napomáha pri regeneracii poškodených buniek. Plávanie, pusinkovanie a hranie sa s delfínom má veľký pozitívny a emocionálny zážitok. Okrem psychickej pohody, energie a relaxácie, vidím stimuláciu procesov učenia, zlepšenie komunikácie, učenia, pamäti, deti pokojnejšie spia. Rozvíjajú sa pohybové schopnosti, priestorové orientácie, odbúrava sa strach, agresivita, vybuduje sa sebadôvera. Deti vydržia sedieť dlhodobo a sústrediť sa. Sami sa vypýtajú na toaletu. Majú lepšie vyprázdňovacie návyky, zmierňujú sa automatické prejavy. Očný kontakt je tam očividný. Výsledky môžu byť počas terapie a je úplne bežné a normálne ak sa výsledky dostavia 3 až 5 mesiacov po ukončení terapie.

Prečo by ste doporučila túto formu terapie a čo by ste odkázala tím čo sa rozhodujú ?


Delfinoterapii narastá na popularite. Vyhľadávajú ju rodičia v momente, ak všetky metódy “ zlyhali“ a niektorí naopak začínajú práve touto terapiou z hľadiska alternativnej medicíny, nakoľko nedôverujú klasickým lekárskym metódam.
Rodičia sú väčšinou rozhodnutí absolvovať delfinoterapiu. Skôr tu riešime formy financovania, čo je náročnejšie. Klienti si financujú väčšinou z 2 %, z nadácií, zo súkromných zbierok, vlastného financovania. Existujú občianske združenia a rôzne projekty a oslovenia firiem po celom Slovensku.

Rodiny spájam s ostatnými rodinami pri výmene skúseností a pokrokov u detí
Mam klientov, čo sa pravidelne vracajú každý rok a je aj par takých, čo príde aj dvakrát ročne.

V prípade kontaktovania klikajte na link, všetky info aj kontakt nájdete na v sekcii Delfinoterapia : 

https://www.svetmobility.sk/delfinoterapia

Ďalšie články

Newsletter

Prihlás sa na newsletter plný noviniek zo sveta mobility

© Copyright 2023  |  All Rights Reserved